A rövidpályás gyorskorcsolya 1960-es években jelent meg a jégkorong mérkőzések szünetében szórakoztató jelleggel, a gyorsasági sportágat 1980-as években honosították. Debrecenben az elmúlt 5 éveben mindössze egy egyesület rendelkezett rövidpályás szakosztállyal, amely különböző erőforrásproblémák miatt megszűntette működését, ezért az immáron két olimpiai magyar arannyal rendelkező sportág új támogatókat kényszerült keresni. Rövid időn belül a DSI Debrecen karolta fel a hazánkban is eredményes sportágat, amely kiváló körülményeket biztosit a világ elitjébe vágyó sportolóknak.


Magyarország 2018-ban szerezte meg az első Téli Olimpiai aranyérmét, méghozzá rövidpályás gyorskorcsolyában. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség fontos stratégiai lépésként gondol a piramis aljának a kibővítésére, vagyis az utánpótlás bázis minőségi, létszámbeli növelésére, hiszen a 2018-ashoz hasonló eredmények elérésének és fenntartásának ez az alapja. A DSI Debrecennél is elsődleges célként tekintünk a tehetséges gyerekek kiválasztására és gondozására.


Szakosztályunk megalakulásával párhuzamosan elindult a korcsolya oktatásunk is, amelyen a 4-9 éves gyerekek fizikai műveltségének minél élvezetesebb, biztonságos környezetben történő megalapozása a célunk. Az alapvető mozgásformák játékos formában való elsajátítására fektetjük a hangsúlyt, szárazföldön és jégen egyaránt. Jelenleg 10 versenyzővel rendelkezünk, és egy Utánpótlás Országos Bajnokságon szerzett ezüstéremmel.